Volg ons op

Mennen

Lähdener-Pferdetage 2016

De Marathon 2- en 4-span paarden mennen een spannend evenement!

Photo: Ron Zervaas Media Stock

Na de indoor ervaring was ik ook benieuwd naar de outdoor versie van deze mooie sport. Die mogelijkheid deed zich voor op 13 augustus 2016 in Lähden, Duitsland. Op de Lähdener-Pferdetage van 11 tot en met 14 augustus 2016 vonden in dat plaatsje internationale menwedstrijden plaats georganiseerd door de plaatselijke paardensportvereniging. Ook dat is een jaarlijks terugkerend evenement wat zeer de moeite waard is om een dag te bezoeken. Zeker bij mooi weer! Maar dat laatste geldt natuurlijk voor alle buitensporten.

Goed verzorgde evenementen.

Hoewel ik deze keer ‘slechts’ buiten zou fotograferen, vraagt het fotograferen van sport altijd alertheid van de fotograaf bij de snelheid van de, in dit geval paarden, en te fotograferen deelnemers. Daarom arriveerde ik in Lähden met twee objectieven. Een 24-70mm en een 70-200mm. Genoeg om in dit geval alle afstanden te bestrijken. Verder was mijn plan om net als bij de indoormarathon snelle sluitertijden van minimaal 1/1000 na te streven. Maar daarnaast was het deze keer ook belangrijk om te genieten van de sport op zich. Meer aandacht voor deelnemers, hun naam, hun ranking op de wereldranglijst en hun laatste prestaties. Zeer belangrijk was dat mijn kameraad Hans IJland er ook bij was. Hij is gepokt en gemazeld in de mensport en dus mijn persoonlijke Wikipedia om mijn grenzeloze nieuwsgierigheid te beantwoorden.

Als je nog nooit op een paardensport evenement bent geweest is het misschien moeilijk voor te stellen wat je daar kan verwachten. Nou laat ik je en ding zeggen, dit zijn goed verzorgde evenementen. Het terrein in Lähden was top verzorgd. Genoeg gratis parkeerplaatsen aan de rand van het terrein. In het midden een grote diversiteit aan faciliteiten om te eten, drinken, toiletteren, schuilen voor de regen of sportgerelateerde aankopen te doen. Daarom heen zijn op loopafstand de hindernissen voor de wedstrijd met zorg aangelegd en onderhouden. Kortom een ideale accommodatie om een dagje uit te gaan.

Marathon 2- en 4-span verspreid over twee dagen.

Aangezien de Marathon uit 3 onderdelen bestaat, dressuur, vaardigheid en de Marathon zelf, wordt het evenement over twee dagen gespreid. Voor mij is de tweede dag van belang. De Marathon vind ik het meest spectaculairst om te zien en te fotograferen. Het is een sport van kracht, snelheid, behendigheid, samenwerking en concentratie. Ik vind het fascinerend om naar te kijken. Er moet heel wat tijd en energie zijn gestoken in trainingen gericht op samenwerking tussen menner en paarden. Hoewel de mensport op zich geen olympische sport is, zijn andere onderdelen van de paardensport dat wel. Ik vind het heel bijzonder dat mens en dier samen een sportteam kunnen vormen. Dat er bij de mensport veel komt kijken om deze sport überhaupt te kunnen beoefenen op hoog niveau begrijp ik wel. Ik hoop daar in de nabije toekomst nog op terug te komen in een ‘portret’ van een bekende menner en zijn paarden.

In Lähden ging het mij dus ook om te genieten van de sport zelf. Hoe meer ik bekend raak met de sport, des te meer besef ik me hoe belangrijk de band tussen menner en paarden moet zijn. Want dieren hebben ook een eigen wil. Zo zie je op de coverfoto bovenaan de paarden van de Zwitserse menner Werner Ulrich. Bij het ingaan van de waterpartij is er minstens één van de twee voorste paarden die op het laatste nippertje bedacht dat het eigenlijk aan watervrees lijdt en besluit om de hoeven droog te houden. Het hele span volgt die ingeving en ongewild komt het hele team vast te staan. Prachtig om te zien toch? In onderstaande 3 foto’s is te zien hoe dat in zijn werk ging.

Daar in Lähden was het goed toeven. Mooie sport, internationale equipes, idem publiek. Gemoedelijke sfeer en vooral een spannende wedstrijd. Want daar kwamen we ook voor.

 

Klik om te reageren

laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer in Mennen